maandag 25 november 2013

Een buikje.... dat is de schuld van het stresshormoon cortisol.

Hier dromen we allemaal van. Maar hoe doe je dat?

Ik vertel je niets nieuws als ik zeg dat cortisol het stresshormoon bij uitstek is. Heb je stress, lichamelijk of geestelijk, dan maakt je lichaam cortisol aan. Cortisol wordt niet voor niets het stresshormoon genoemd.Maar wist je ook dat cortisol je eetlust stimuleert en ervoor zorgt dat je lichaam reserves op gaat slaan.


Hormonen bepalen zelfs de plek waar je vet opslaat op het lichaam en hoeveel vet je opslaat, dat blijkt ook uit onderzoek (Garnett SP, Högler W et al. 2004).
En dat is niet het ergste! Die reserves worden ook nog eens een keer opgeslagen rond je buik (bij vrouwen). Het zal allemaal evolutionair te verklaren zijn, maar balen is het wel, dat buikje. Want je eet gezond, drinkt niet of nauwelijks en toch heb je een buikje. 
Natuurlijk dient cortisol ook een goed doel. Het maakt ons alert en zorgt ervoor dat we 's morgens zin hebben om op te staan.


De kunst is natuurlijk die vetreserves weer te verbruiken. 
En de kunst is natuurlijk ook je niet te druk te maken over het krijgen van stress want stress kan door van alles veroorzaakt worden. Daar hebben we echt niet altijd invloed op. 
Waar we wel invloed op hebben is de manier waarop we met stress omgaan.
En dat kunnen we leren!
Dus ook voor jou geldt: weg met je stressbuikje! Nergens voor nodig! 
Mindfulness is een van de manieren waarop je vrij van stress kunt raken. Kom maar eens een workshop doen en ervaar hoe jij na afloop totaal stressvrij bent.

Share/Bookmark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten