dinsdag 23 juli 2013

Te warm om te slapen? Hier 10 tips om dat probleem op te lossen!

Is schaapjes tellen de oplossing tegen slapeloosheid?
Het lijkt alsof slaap iets is dat je overkomt. Toch is dat niet zo. Je kunt er juist veel aan doen. Iedere vrouw is anders maar onze hormonen werken min of meer toch allemaal hetzelfde. Onderstaande tips zijn er op gericht je hormonen beter in balans te brengen waardoor je beter slaapt. Probeer ze uit, liefst zoveel mogelijk.

Ik sliep vroeger overal en onder alle omstandigheden. Dat is door de jaren heen veranderd. Tot je 40e zorgt je lichaam voor jou. Na je 40e moet jij voor je lichaam zorgen!
Zorg voor gezonde voeding die je hormoonhuishouding in balans brengt waardoor je beter gaat slapen. Vermijd daarbij naar bed gaan met een volle maag.

De tips

1. Drink ruim voldoende water. We bestaan voor 75 procent uit water en water is essentieel voor een goede gezondheid. Als je dorst hebt, ben je al te laat. Drink rond de twee liter water verdeeld over de dag. En water is water, dus...... geen sapjes, koffie, thee of andere drankjes. Kruidenthee is het enige dat in de buurt komt.

2. Zorg ervoor dat je vier uur voordat je gaat slapen niet meer eet, en z├ęker geen suikers of koolhydraten. Het eten van suikers of koolhydraten jaagt namelijk je bloedsuikerspiegel omhoog. Hierdoor komt de insulineproductie op gang om die bloedsuikerspiegel weer naar beneden te krijgen. En een hoog insulineniveau belemmert de productie van melatonine, het hormoon dat we nodig hebben om in slaap te vallen. Wil je toch wat eten, eet dan wat gezonde vetten of eiwitten, bijvoorbeeld ongebrande noten, wat olijven, een gekookt eitje of een stukje (geiten)kaas.

3. Beperk ‘s avonds het gebruik van koffie, zwarte thee, chocola en alcohol. Het mogen genotmiddelen heten, ze staan helaas vaak garant voor slapeloosheid.

4. Zorg ervoor dat je overdag zoveel mogelijk daglicht ziet. Daglicht bevordert de aanmaak van serotonine, de voorloper van het slaaphormoon melatonine. Voel je je wat somber of heb je last van stemmingswisselingen? Dan is dit helemaal een belangrijke tip voor je.

5. Zorg voor voldoende beweging overdag, het liefst buiten. Ook hierdoor wordt serotonine aangemaakt. Zet je auto een paar straten verderop en loop naar kantoor of huis. Neem de trap in plaats van de lift. Je kent vast allerlei trucs om jezelf meer in beweging te krijgen. Gebruik ze!!!. Zo veel mogelijk!!!

6. Breng ritme aan in je slaappatroon. Wij vrouwen zijn gevoelig voor ritmes in de natuur al staan we daar nu soms ver vanaf. Probeer zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Hiermee hou je je hormonen ook in balans. Wijk in het weekend niet teveel af van je normale slaappatroon.

7. Zorg voor verduistering het laatste uur voor je naar bed gaat. Veel licht, vooral het blauwe licht van tv, computer en led-lampen vertelt je lichaam dat het nog volop dag is. Hierdoor komt je de productie van melatonine moeilijker op gang. Zorg voor gedempt licht van een gloeilamp en bereid zo je lichaam voor.

8. Zorg voor voldoende ontspanning overdag. Te weinig ontspanning overdag betekent dat er teveel van het stresshormoon cortisol in je lichaam blijft zitten. Dit belemmert de aanmaak van groeihormoon. Daarom word je van teveel stress snel oud! Wees slimmer dan stress en zorg voor voldoende ontspanning bijvoorbeeld door middel van ademhalingsoefeningen of een kleine wandeling buiten. Het hoeven maar enkele minuten te zijn, maar organiseer ze.

9. Leg je zorgen, niet je mobieltje, op je nachtkastje. Slecht slapen wordt verergerd door emoties, zorgen en allerlei onopgeloste issues in je leven. Vaak neem je ze mee naar bed. Ik heb mezelf aangeleerd om alles waar ik me druk over maak, op te schrijven in een notitieblokje, dit op mijn nachtkastje te leggen en aan het universum te vragen om met me voor een oplossing te zorgen. Als het een beetje meezit, valt me de volgende ochtend vaak spontaan een wijs inzicht in, dat me helpt om zo’n kwestie aan te pakken. Slapen naast je mobieltje is alsof je je hoofd in een magnetron legt. De straling van je mobiel is schadelijk voor je hersenen, koop dus een simpele wekker en zorg dat je mobieltje niet in je slaapkamer hebt liggen.

10. Maar je kunt natuurlijk ook een workshop Mindfulness volgen waarin je de technieken leert om je zorgen los te laten.


Met andere woorden: Slaap is een 'doe ding' zoals Marjolein Dubbers schrijft op de site Energieke Vrouwen Academie.


Share/Bookmark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten