dinsdag 4 juni 2013

Jammie jammie lekker... aardbeien van de volle grond

Lekker, gezond, vol vitamientjes en het perfecte fruit voor als je zwanger bent want het zit vol met foliumzuur. Ik heb het over het lekkerste fruit dat ik ken....Aardbeien.
Gisteren kon ik het niet laten en heb ik twee aardbeienplanten gekocht. In de hoop dat ik over een paar weken, als de zon tenminste wil schijnen, 's morgens een beschuitje met aardbeien uit eigen tuin kan eten. 

Ik weet niet hoe het met jou is maar ik ben gek op aardbeien. Toen alle kinderen nog thuis woonden kochten we in het weekend een kistje aardbeien bij de boer. Heerlijk een weekend lang onbeperkt aardbeien eten en zaterdags bestond het ontbijt, de lunch en de 'warme maaltijd' uit witte boterhammen met aardbeien.

Aardbeien staan op de vijfde plek van meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Deze tere lekkernij is eigenlijk geen vrucht, maar een schijnvrucht; het zijn de pitjes aan de buitenkant die de echte vrucht zijn. In Nederland wordt per jaar ruim veertigduizend ton aardbeien geteeld.

Vol van smaak, genadig voor je vetaanmaak

Aardbeien bevatten weinig calorieën. Een schaaltje gevuld met 100 gram van deze overheerlijke zomerkoninkjes bevat slechts 29 kilocalorieën. En zo heb je ook alweer de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit binnen.

Boordevol vitamine C

In deze lekkere rode vruchtjes zit een grote hoeveelheid vitamine C; op de kiwi na het meeste van alle vruchten. Dit is goed voor je weerstand, je huid en haar en helpt mee verkoudheid te bestrijden. Bovendien is vitamine C een antioxidant. Deze zorgt ervoor dat bepaalde schadelijke stoffen in het lichaam geneutraliseerd worden.

Een bron van foliumzuur

Naast vitamine C bevatten aardbeien ook foliumzuur. Dit wordt ook wel vitamine B11 genoemd en het zijn vaak zwangere vrouwen die hier een tekort aan hebben en dus wel een extra portie kunnen gebruiken. Foliumzuur is belangrijk voor de groei van het lichaam en voor de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes. Daarnaast is het belangrijk voor de vroege ontwikkeling van ongeboren kinderen.

Een bron van kalium

Aardbeien zijn een goede bron van kalium. Kalium is belangrijk voor een goede bloeddruk en het regelen van de vochtbalans in het lichaam. Ook is het belangrijk voor een goede spiersamentrekking en geleiding van de zenuwprikkels.

Verkrijgbaarheid

Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Echte Nederlandse aardbeien kun je vooral in de zomermaanden in overvloed krijgen.

Hoe houd je ze goed?

Aardbeien zijn erg teer, hierdoor kneuzen en beschimmelen ze snel. In de koelkast blijven aardbeien één tot drie dagen goed, op een koele plek buiten de koelkast is dit één dag. Als je aardbeien invriest, dan kun je ze wel acht maanden tot een jaar bewaren. Je houdt ze het langst goed door ze met kroontje en onafgedekt te bewaren.

Janny Leggedoor

Share/Bookmark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten