vrijdag 3 mei 2013

Wanneer zal ik deze verslaving achter me laten?

Heerlijk het is weer weekend!
 Ik heb in mijn leven al veel geleerd, al zeg ik het zelf. Ik kan verhalen schrijven, geef mindfulness, heb na decennialang gerookt te hebben, die verslaving achter me gelaten en ben daar trots op. 
Maar er zijn nog veel meer zaken die ik nog moet leren. Helemaal niet erg, dat blijft tot vier dagen voordat we begraven worden, zei mijn vader altijd.


Een van die dingen is mijn verslavingsgevoeligheid. Als ik in de vakantie iedere dag een paar glazen wijn bij het eten drink, denk ik dat dat thuis ook moet. Op een bepaald moment begint het al tijdens het eten koken dat ik een wijntje wil drinken. En dat duurt totdat ik me bewust begin te worden dat hier een verslaving gekweekt wordt, aan het ontstaan is. 
Dan neem ik het besluit om niet meer tijdens het koken of het eten te drinken en alleen nog in het weekend een glaasje te doen. So far s good, weer iets geleerd, nietwaar!

Suikerverslaving

Er is echter een verslaving die ik me inmiddels bewust ben, maar die ik nog niet achter me kan laten en dat is mijn suikerverslaving. Ook dit ga ik leren, dat weet ik zeker, en onderstaand artikel van Carola van Bemmelen helpt me daarbij.
Veel leesplezier! 


Balanceren met je bloedsuikerspiegel

Als het gaat om een goede gezondheid, en een goed, efficiënt functionerend lichaam met een gezond gewicht, is er één ding cruciaal en dat is een goed management van je bloedsuikerspiegel. Processen als je stofwisseling en hormoonhuishouding kunnen alleen optimaal functioneren als je bloeduikerspiegel goed in balans is.

Een bloedsuikerspiegel die goed in balans is zorgt ervoor dat je:
*Geen honger hebt
*Geen behoefte hebt om de hele dag te blijven snaaien
*Minder vermoeid bent en dus meer energie hebt
*Weinig mood-swings (stemmingswisselingen) zult hebben
*Slank blijft of in ieder geval niet dikker wordt
*Niet snel zult verouderen
*Ouderdomskwaaltjes heel lang kunt uitstellen
*Niet snel ziek zult zijn en sneller kunt herstellen
*De gevaren van een te hoge bloedsuikerspiegel


Daar waar de bloedsuiker hoog is, zal het lichaam insuline aanmaken om de boel weer in balans te brengen. Een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel met bijbehorende verhoogde insulinespiegel in het bloed zorgt niet alleen voor extra vetopslag, honger en snelle veroudering. Het doet meer.

Het zorgt er ook voor dat veel hormonen die we nodig hebben voor ons herstel en voor vetverbranding (zoals Melatonine (slaaphormoon), DHEA (anti- verouderingshormoon) en HGH (groeihormoon) niet of nauwelijks door het lichaam kunnen worden aangemaakt. Terwijl hormonen die ervoor zorgen dat veroudering en gewichtstoename versnelt (zoals cortisol en adrenaline) juist in grotere hoeveelheden zullen worden aangemaakt.
Hoge bloedsuikerspiegel: meer aanmaak cortisol

Het hormoon cortisol ondersteunt het lichaam door het te voorzien van extra energie in langdurige stress situaties. En een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel is voor het lichaam een behoorlijke stress situatie! Net als overigens: chronisch te weinig slaap, stress op het werk, een drukke agenda, te intensief sporten, financiële stress of stress door verkeerde voeding.

Cortisol maakt glucose uit eiwitten (zoals spieren, de huid, haren, nagels) met de bedoeling om snel extra brandstof te genereren om alert te blijven en om het immuunsysteem te ondersteunen. De glucose die vrijgemaakt wordt door cortisol draagt bij aan een stijging van de bloedsuikerspiegel en zal op de lange duur het lichaam afbreken.
Hoge bloedsuikerspiegel: meer aanmaak adrenaline

Adrenaline is het hormoon dat wordt vrijgemaakt bij acute stress. Het wordt ook wel het ‘vecht-vlucht-hormoon genoemd’. Het lichaam maakt adrenaline vrij in noodsituaties waarbij direct handelen vereist is. Vaak handel je onder invloed van adrenaline in eerste instantie onbewust en sta je na afloop nog even na te trillen.

Adrenaline wordt met name aangemaakt om je bloedsuikerspiegel snel, extra omhoog te krijgen zodat er direct energie beschikbaar is voor (vaak levensreddende) actie. Doordat veel mensen gedurende de dag enorme bloedsuikerpieken met een bijbehorend dal creëren, draait de productie van adrenaline in veel lichamen overuren…
Het werkt als volgt…

Na een bloedsuikerpiek (des te zoeter je eet, des te hoger de piek) maakt het lichaam insuline aan om de bloedsuikerspiegel zo snel mogelijk naar beneden te krijgen. Bij een hoge piek maakt het lichaam veel insuline aan waardoor er veelal een enorme dip volgt en de bloedsuiker te laag wordt.

Om dit weer in balans te brengen maakt het lichaam extra adrenaline aan. Adrenaline zorgt ervoor dat de lever stoffen afgeeft waardoor de bloedsuikerspiegel pijlsnel weer omhoog schiet. De adrenaline in je bloed geeft je vaak opgejaagd en een trillerig gevoel, je kunt gaan zweten en kan het zijn dat je hartkloppingen krijgt of duizelig wordt.
Hoge bloedsuikerspiegel: minder aanmaak melatonine

Melatonine (ons slaaphormoon) wordt aangemaakt uit serotonine en zorgt er in de avond voor dat je lichaam afscheid neemt van de dag en zich klaar gaat maken voor de nacht. Dit werkt het beste als je bloedsuiker niet al teveel schommelt. Een te hoge bloedsuikerspiegel remt de aanmaak van melatonine. Daarom is het belangrijk om na 20.00 uur niets meer te eten en geen oppeppende dranken zoals koffie, frisdrank of alcohol te drinken.

Dit verklaart ook waarom veel mensen moeilijk in slaap kunnen komen als ze laat in de avond nog flink hebben gegeten of gedronken (bij de laatste val je waarschijnlijk wel in slaap, maar de kwaliteit van je slaap is vaak slecht).
Hoge bloedsuikerspiegel: minder aanmaak DHEA

Het hormoon DHEA is het verjongingshormoon en wordt ’s morgens in het lichaam aangemaakt. Rond ons 20e is de aanmaak van DHEA op haar hoogst en daarna neemt het af. DHEA zorgt ervoor dat het lichaam ontstresst en komt vrij wanneer we ontspannen zijn. Het helpt het lichaam om slank te blijven en biedt bescherming tegen o.a. borstkanker en hart- en vaatziekten. Ook heeft het verjongende effecten op het lichaam zoals geheugenverbetering en een verbeterde weerstand tegen stress.

Een chronisch hoge bloedsuikerspiegel die ervoor zorgt dat het lichaam grote hoeveelheden stresshormonen produceert blokkeert de aanmaak van DHEA. Met alle gevolgen van dien…
Hoge bloedsuikerspiegel: minder aanmaak groeihormoon

HGH ofwel groeihormoon is het menselijk groeihormoon dat helpt bij de opbouw en herstel van het lichaam (denk aan spieropbouw en herstel, stressbestrijding, meer energie en een gezonde vetverbranding) . Het wordt geproduceerd bij lichaamsbeweging, in geval van stress en in de eerste uren van je slaap. Een verhoogde bloedsuiker remt de aanmaak van HGH en zoals je net al hebt gezien remt het ook de aanmaak van melatonine waardoor niet alleen moeilijker in zult slapen.
Hoe werkt dat: balanceren met je bloedsuikerspiegel?

Een gezonde bloedsuikerspiegel ondersteunt naast je hormoonhuishouding ook de werking van je spijsvertering en zorgt er daarmee voor dat je lichaam zichzelf in balans kan houden. Het is dus belangrijk om te weten hoe je jouw bloedsuikerspiegel in balans kunt brengen en houden.

Hieronder geef ik je mijn vijf belangrijkste tips.
Schrap zoveel mogelijk snelle suiker en producten die op je lichaam het zelfde effect hebben als snelle suikers zoals brood, aardappelen, pasta en witte rijst uit je menu
Eet drie maaltijden per dag en maximaal 1 tussendoortje
Combineer zoet altijd met eiwitten en/of gezonde vetten (zoals een handje noten bij een appel of yoghurt met fruit)
Zorg voor voldoende beweging, maar pas op voor teveel en te intensieve beweging. Ideaal is iedere dag een half uur matig intensief bewegen zoals bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Daarnaast kun je maximaal drie keer per week 1 uur trainen in de sportschool. Maak hier een combinatie van krachttraining (ongeveer 2/3 van je training) en cardio training (ongeveer 1/3 van je training)
Vermijd stress zoveel mogelijk en als je er echt niet aan kunt ontkomen: zet er iets tegenover zodat je in ieder geval voldoende rustmomenten creëert voor je lichaam om weer te herstellen!

In mijn boek 100% suikervrij in 30 dagen en in het Sugarchallenge Large programma (dat speciaal ontwikkeld is om jouw bloedsuikerspiegel in balans te brengen en te houden) vind je nog veel meer aanvullende informatie en tips evenals heerlijke recepten voor een gezond leven met een stabiele bloedsuiker.

Een gezonde groet, Carola van Bemmelen

Share/Bookmark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten